Bahan-Bahan (utk 2 orang makan)
A. Untuk rebusan ayam
4-5 ketul ayam
4 cawan air
secubit garam
B. Untuk nasi
2 pot beras panjang (Basmati) – saya guna beras wangi sebab basmati mahal. Jangan lupa cuci dulu.
2 sudu besar mentega/minyak – (planta lagi best)
2 ulas bawang merah – dihiris
1 ulas bawang putih – dihiris
1/2 inci halia – dihiris
2 cawan air rebusan ayam tadi – kalu tak cukup, tambah air biasa
2 sudu besar stok pekat ayam (sya guna jenama maggi)
1 helai daun pandan
sedikit garam.
C. Untuk perapan ayam1/2 inci halia – dihiris
2 cawan air rebusan ayam tadi – kalu tak cukup, tambah air biasa
2 sudu besar stok pekat ayam (sya guna jenama maggi)
1 helai daun pandan
sedikit garam.
4-5 ketul ayam yang direbus tadi – keluarkan ayam daripada air rebusan
1 inci halia
3 ulas bawang putih
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
secubit garam
D. Untuk sambal atau sos
3 biji cili masak
2 biji tomato
garam dan gula
E. Untuk sup
lebihan air rebusan ayam
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 kiub ayam (saya guna jenama maggi)
lobak merah
baby corn
daun sup
secubit garam – jika perlu
F. Untuk Salad
daun salad, buah tomato, timun
Cara-cara membuatnya :
A. Rebus ayam selama 15 minit di dalam periuk berisi air.
B. Gunakan Rice cooker.
Masuk mentega kemudian tumis bawang merah, bawang putih dan halia
sehingga beraroma. Masukkan air rebusan ayam bersama stok pekat ayam.
Kemudian masukkan beras. Perasakan dengan sedikit garam. Gaulkan beras
seketika. Jangan lupa letakkan daun pandan supaya nasi berbau harum.
Tutup periuk sehingga semuanya sebati dan masak.
C. Tumbuk lumat halia
dan bawang putih. Gaulkan ke atas ayam yang direbus tadi. Masukkan sos
tiram dan kicap manis. Ratakan dan tabur sedikit garam. Perap ayam ni
selama 1 jam. Kemudian goreng ke dalam minyak yang panas.
No comments:
Post a Comment